Točí se svět kolem Microsoft Azure?

/

Svět podnikání určitě. Z našeho pohledu Azure významně pohnul světem IT ve firmách i státních organizacích. A těšíme se, co dalšího přinese. Jak a proč roste jeho popularita? Zaměřte s námi na chvíli pozornost na současné i budoucí trendy v podnikových informačních technologiích. Projděte si, jaké nejdůležitější benefity má pro vás Microsoft Azure.

Pokud máte otázky nebo budete chtít vědět ještě více, připojte se k nám na Azure akademii. Odborný webinář nabitý informacemi pro vás pořádáme ve spolupráci se společností Microsoft. Prostor bude i pro diskusi, dotazy a uvidíte i scénáře praktického využití. Registrace a informace zde.

A nyní už se začtěte. Jak to bylo dříve a jaká je současnost?

Cloud Computing

Dnes je to již známý pojem. Jde o poskytování cloudových služeb, například úložišť, databází, zabezpečení a tak dále, formou pronájmu a prostřednictvím internetové sítě. Jak to ale bylo dříve? Abyste mohli hostovat aplikace, museli jste nakoupit Stack servery. Dále jste potřebovali kvalifikované odborníky na nastavení firemní infrastruktury. Možná to zní jednoduše, ale tak snadné to nebylo.

  • Servery tehdy byly a stále ještě jsou drahé.
  • Najít šikovné IT odborníky nebyl, a není ani dnes, lehký úkol.
  • Plánování vás stálo mnoho času a sil.

Vaše firma musela investovat do nákupu serverů a zaplatit kvalifikované odborníky, kteří je umí nastavit. Mnoho úsilí jste věnovali dlouhému plánování projektu, financování a škálovatelnosti. O to méně času a energie pak zbývalo na podnikové inovace a rozvoj obchodu.

Právě tady Cloud Computing pomohl. Na trhu se objevili poskytovatelé služeb Compute, Storage, Networking a dalších aplikací fungujících na modelu „Pay as you go“. Pronájem a platba jen za skutečně využívané služby a čas. Ti stejní poskytovatelé spravovali zcela nebo částečně i konfigurace a škálovatelnost, včetně zabezpečení.

Důležitá role Microsoft Azure

Existuje mnoho poskytovatelů cloudových služeb. V čem je tedy Microsoft Azure tak jedinečný? Pokud ve svém rozhodování rádi zkoumáte a porovnáváte všechny alternativy, rozhodně se podívejte na stránky a recenze společnosti Gartner. Určitě ale budete chtít zjištěné informace prodiskutovat a zodpovědět další otázky. Proto nás neváhejte kontaktovat nebo se připojit k naší Azure akademii.

Porovnání s konkurenčními řešeními vydá na celý další článek. Pojďme si tedy nyní říct to hlavní.

Benefity Azure pro vás

Geografické pokrytí Microsoft Azure je mezi současnými poskytovateli cloudu nejrozsáhlejší. Služby formou pronájmu infrastruktury (IaaS), platformy (PaaS) a softwaru (SaaS) jsou nyní k dispozici již ve více než 140 zemích světa. Můžete se spolehnout na vícevrstvé zabezpečení napříč fyzickými datovými centry, infrastrukturou a operacemi. Díky tomu máte také vždy zajištěnou potřebnou pružnost a variabilitu při nasazování aplikací.

Microsoft Azure přinese vaší firmě tyto hlavní výhody:

Požadavky na škálovatelnost

Bavíme-li se o hostování aplikací, nikdy si nemůžeme být jisti, kolik zdrojů je dost a kolik už příliš. Různorodost procesů každého podniku vyžaduje variabilní datový traffic. To je přesně to, co vás stojí hodně plánování a finančních investic. A to je také to, co si s Microsoft Azure ušetříte. S vašimi aplikacemi a daty nakládá tak, abyste měli vždy dostatek úložného prostoru. Vše je řádně seskupeno a škálovat můžete okamžitě, dle libosti. Běh aplikací je v tomto diametrálně odlišný od fungování v on-premise architektuře.

Snížení finančních nákladů

Snížení vstupních investic je rozhodně jeden z příjemných benefitů cloudových služeb. Můžete konfigurovat a škálovat, jak potřebujete. A přitom vás to nestojí jmění. Při podpisu smlouvy navíc Microsoft Azure poskytuje zajímavé slevy. A také s modelem Pay as go šetříte své investice do IT.

Cloud zcela nebo částečně

Říká se, že cloud není vhodný pro všechny. To je pravda, protože každý podnik má své specifické procesy a s nimi související problémy.  Ne každá firma se nachází v situaci, kdy je možné zcela migrovat do cloudu. U jiných platforem je to velká nevýhoda, protože když nemůžete přejít do cloudu zcela, musíte to vzdát. Microsoft Azure na tomto poli těží ze svého hybridního přístupu. Můžete přejít do cloudu jen částečně a něco ponechat ve vlastní infrastruktuře. I tady se tak vyhnete nákladnému řešení.

Big Data

S exponenciálním růstem objemu dat jsou stále více zapotřebí spolehlivé aplikace pro jejich zpracování. Microsoft Azure má tuto schopnost nad svou cloudovou platformou. Azure HD Insight umožňuje používat Apache Hadoop jako cloudové řešení. Je to významná posila, díky které se snadno vypořádáte s velkými datovými objemy. Jistě také uvítáte integraci s nástroji pro vizualizaci dat a možnosti exportu do aplikace Excel. Za pomoci Power BI navíc zobrazíte data přesně tak, jak potřebujete.

Kompletní pokrytí IT

Společnost Microsoft působí na softwarovém trhnu desítky let. Jejímu dosahu, pokud jde o zákaznické portfolio a řadu nabízených produktů, může konkurovat málokdo. Jedním z hlavních benefitů Microsoft Azure je snadná integrace s většinou technologií a služeb ze sortimentu Microsoft. Nemluvíme jen o návaznosti na aplikace poskytované formami SaaS, PaaS nebo IaaS, ale dokonce o provázání s řešeními typu Visual Studio nebo Active Directory.

Microsoft Azure vaši firmu pokryje. Zcela nebo částečně, jak budete potřebovat. Díky tomu můžete využívat své ERP a CRM pro ten hlavní cíl. K růstu a rozvoji vašeho podniku.

Úložiště a zabezpečení

Jsou vaše data na spolehlivém a bezpečném místě? To je klíčová otázka u všech aplikací. Ať už běží on-premise, nebo v cloudu. Nejde jen o obrovské objemy dat. Přichází v různých formátech a z různých zdrojů. Potřebujete úložiště, které to vše zvládne vyřešit. S Microsoft Azure se můžete spolehnout, že veškerá data v různých formátech a strukturách ukládáte s vysokou úrovní zabezpečení vašich aplikací. Znamená to, že data procházející sítí jsou šifrována a všechny zdroje v cloudu Azure jsou chráněny firewally. Máte kontrolu nad ověřením a správou přístupu tak, aby vaše data a aplikace byly v bezpečí.

Plánování a automatizace

Stále ty stejné úkoly dokola nemá nikdo rád. Opakující se situace a procesy vyžadují opakující se činnosti. Co s tím? Automatizace? Tu Microsoft Azure umí, ať už jde o běžné činnosti, opakující se operace, načítání dat, nastavení Triggers nebo škálování zdrojů, když je třeba. Udělá to za vás. A vy díky tomu můžete svou energii a produktivitu soustředit na jiné důležité plány a aktivity.

Zálohování a obnova dat

Krizové situace, havárie, útoky hackerů vás ve snech děsit nemusí, když máte spolehlivé zálohování. Existuje? Ano. Microsoft Azure umožňuje zálohovat ve svých datacentrech v různých geografických oblastech. Ty jsou vybrány podle přísných kritérií s posouzením hrozeb a rizik zabezpečení, specifických právě pro datová centra.  Společnost Microsoft se zaměřuje nejen na zajištění bezpečného uložení a maximální dostupnosti dat, ale také na zotavení po havárii. Svá data si můžete zálohovat až v 6 kopiích. To znamená, že pravděpodobnost jejich ztráty je s Azure minimální. A pokud jde o dostupnost, můžete se spolehnout na 99,9 %.

Pokud jste dočetli až sem, víte už proč a čím je v základu Microsoft Azure zajímavý. Téma Azure je ale mnohem širší a přináší vždy mnoho otázek podle specifického využití každého podniku. Proto jsme pro vás ve spolupráci se společností Microsoft připravili odborný webinář Azure akademie. 5 dní, 5 témat i odborná diskuse.  

Můžete se přihlásit na celou sérii, nebo si vybrat jen tu oblast, která vás zajímá:

  • 21. 9. 2022 Microsoft Azure, proč a kdy o něm uvažovat
  • 2. 11. 2022 Azure Active Directory, nový přístup k rolím a identitám v cloudu
  • 7. 12. 2022 Azure Virtual Desktop, řešení flexibilní vzdálené plochy v cloudu
  • 11. 1. 2023 Microsoft Defender for Cloud a další nástroje zabezpečení
  • 15. 2. 2023 Disaster Recovery, podrží vás po havárii či útoku

Přijďte zjistit, zda a proč je Microsoft Azure vhodný právě pro vaši firmu. Registrace a více informací

Kategorie

Reference

Poptávka