Microsoft Build 2023 na vlastní oči – 4 nejdůležitější novinky

/

Pokud někdy stálo za to trmácet se na Microsoft Build přes půl zeměkoule, pak právě letos. Proč? Ne pro to, že konečně skončila pandemická přestávka. Ani proto, že letos se největší událost pro Microsoft vývojáře konala ve zbrusu novém konferenčním centru,  které  v Seattlu postavili  za cca 2 miliardy dolarů. Jeho dominantou je ohromující pětipatrové otevřené schodiště. Do značné míry symbolizuje to, o čem byl letošní Build především. O obrovském technologickém skoku, velké naději a očekávání, které s sebou přináší praktické využití AI v produktech postavených na Microsoft technologiích.  A možná i trochu o obavě, protože tady, na patě schodiště, pořádně nedohlédneme, kam nás vlastně vynese.

Pravidelným účastníkem akce Microsoft Build“ je náš lídr pro globální partnerství se společností Microsoft a Microsoft MVP, Jaro Šponar. S přispěním jeho zkušeného oka pro vás shrnujeme to nejzajímavější, co letos zaznělo.

Hlavní novinky shrnul hned v úvodní keynote Satya Nadela, generální ředitel společnosti Microsoft:

  1. Revoluci v kódování přinese Copilot X a rozšíření ekosystému s OpenAI on Azure. Copiloty dostanou prakticky všechny firemní aplikace Microsoftu.
  2. Vyhledávač Bing jde ruku v ruce s GPT generativním AI a zvládnete s ním toho více pomocí Bing AI
  3. Microsoft Azure AI Studio umožní vývojářům vytvářet vlastní kopiloty
  4. Je tady nová komplexní a datová analytická platforma Microsoft Fabric a sjednocení všech dat pod Microsoft OneLake (technologie Azure Data Lake)

Kolikrát zazněla v průběhu události Microsoft Build slova Copilot a AI? Samozřejmě nespočetněkrát, a to nejen v Seatlu, ale i napříč všemi developerskými komunitami v online i offline prostředí po celém světě. Pojďme se podívat, co přináší.

Copilot X, Copilot Windows, Copiloty všude

Copilot je váš juniorní parťák, který za vás odvede spoustu práce. Funguje navíc bezpečně i nad vašimi vlastními (třeba firemními) daty.

Za využití AI a konverzačního rozhraní vám copilot pomáhá s kognitivními úkoly. Podporuje vás, v čem zrovna potřebujete, ať už jde například o přípravu prodejní nabídky, dohánění zmeškané schůzky, generování obrázků pro prezentaci nebo plánování tematického eventu. Není to přitom jediný API call nebo část technologie. Je to celý soubor technologií, které vám společně asistují pro dosažení plánovaného výsledku. A je jen na vás, co vše s jeho pomocí dokážete.

K již dříve oznámeným Copilotům (například Dynamics 365 Copilot, Microsoft 365 Copilot) tedy postupně přibudou tyto asistenty pro většinu aplikací Microsoft. Podívejme se na ty nejzajímavější blíže.

Copilot X plní roli kolegy programátora. Co vše dokáže, představil na akci Thomas Dohmke, ředitel společnosti GitHub (součást společnosti Microsoft). K vidění byla i praktická ukázka, jak Copilot X pomohl upravit a opravit kód v Pythonu, včetně testování.

Copilota dostanou také Windows, oproti předpokladu už od verze Windows 11.

Jak funguje například Microsoft 365 Copilot? Pro lepší představu doporučujeme toto vysvětlení od společnosti Microsoft.


 

Další Microsoft copiloti, kteří stojí za vaši pozornost:
Copilot v Microsoft Power Pages vás posílí v tvorbě webu. Nové funkce pro uživatele poskytují vylepšení například v oblastech generování textu, tvorby formulářů, kontextových chatbotů, rozvržení a struktury webových stránek, úprav obrázků a designu stránek.

Copilot v Power BI je zatím k dispozici v náhledové verzi. Pomůže vám vytvářet a přizpůsobovat reporting dat v řádu pár vteřin, generovat a editovat DAX výpočty, vytvářet narativní shrnutí a dotazovat se na jednotlivá data. Jednoduše a snadno přizpůsobíte styl, rozsah i formát prezentovaných výstupů a statistik tak, aby byly pro příjemce co nejvíce srozumitelné.

Copilot v Power Virtual Agents vylepšuje vytváření chatovacích botů pomocí služeb Azure Open AI. Rychle tak můžete vytvořit užitečného chatbota jen se svým webem, vše sdílet a pracovat na jeho kódování i úpravách společně se svým týmem. Copilot vám na celé cestě k sestavení chatovacích služeb pomůže například s návrhy dialogů a automatizací komunikace.

Podle Kevina Scotta, technologického ředitele společnosti Microsoft, bude za pár let software s chytrým copilot asistentem samozřejmostí. Jen málokdo si vzpomene, jaké to dříve bylo bez něj.

Hlavní myšlenka je následující. Vývoj vašeho vlastního copilota začíná jako každý softwarový projekt. Je to nápad. Odlišuje se v šíři možností, které vám tato platforma pro vývoj AI poskytuje. Microsoft je nasadil do svých produktů a služeb. Budou to ale nakonec vývojáři, kteří postaví většinu copilotů na světě.

Můžete využít AI aplikace a copiloty, které máte k dispozici od Microsoftu, ale ještě více vás bude bavit vyvíjet podle svých představ a potřeb ty vlastní. Můžete je i různě kombinovat a řetězit jako tzv. Copilot stack.

Zdroj obrázku: Microsoft outlines framework for building AI apps and copilots; expands AI plugin ecosystem – Source

Rozšíření ekosystému se službami OpenAI

Chat GPT-4 byl představen v březnu. Nyní Microsoft oznámil jeho přidání do vyhledávače Bing jako službu Bing AI. Aktuálně je k dispozici k dispozici uživatelům i zdarma. Získáte ho přihlášením v rámci prohlížeče Microsoft Edge. Umožní vám pracovat nejen s pevně ohraničeným souborem dat, na kterých se učil, ale zahrnout do dotazů také aktuální online vstupy z prostředí internetu.

Nové pluginy vám mají usnadnit život. Například při rezervaci stolu v restauraci využijete plugin OpenTable. Jedním z cílů společností Microsoft a OpenAI je motivace vývojářů k tvorbě pluginů, které umělé inteligenci přidají nové funkce a schopnosti. 

AI má být zkrátka čím dál chytřejší. Za tím, že již dnes funguje obstojně, stojí podle Kevina Scotta spojení dvou klenotů, nejlepšího cloudového AI superpočítače (Azure) a nejlepšího jazykového modelu (rodina modelů GPT). Microsoft do OpenAI údajně investoval již přes 10 miliard dolarů, takže jeho technologiím skutečně důvěřuje. A dnes je i vlastní.

Otevřený standard vývoje modulů chce společnost Microsoft nadále rozšiřovat. Interoperabilita napříč ChatGPT a rozsáhlá nabídka Microsoft Copilotů slibuje vývojářům jednu platformu k vytváření pluginů. Ty mají fungovat ve všech prostředích zákaznických i firemních, ať už je to Bing AI, Dynamics 365, Microsoft 365 nebo Windows a bezpečnost.

Microsoft OneLake

A nakonec to nejlepší. Microsoft OneLake považujeme za nejvýznamnější novinku. Vysvětlíme vám proč.

Organizace často značně investují do strategií datových úložišť s vizí mít jedno centrální místo. Skutečnost je ale potom jiná. Nemalé finanční prostředky vynaloží na zálohování, rozdělování datových sil, jejich dohled, analyzování, zabezpečení a správu. Podnikové informační systémy jsou obvykle dodávány jako zakázkové projekty, využívají různá úložiště a musí být přizpůsobeny požadavkům na škálovatelnost, spolupráci, dodržování předpisů, zabezpečení a tak dále. Pro přesun dat, sdílení a opětovné použití jsou data často umístěna různě a vznikají jejich další kopie. IT dané organizace má ve finále na starost často složitý a obtížně spravovatelný datový systém. Jde o docela zapeklitou oblast a OneLake je tady velmi slibným řešením.

Microsoft OneLake má tvořit první kompletní multicloudové datové „jezero“ pro celou vaši organizaci a formou SaaS (Software as a Service). Lze si ho představit jako úložiště typu OneDrive, ale pro data.

OneLake vám poskytne:

  • Centralizované místo pro všechna vaše data, jejich využití a správu
  • Jedno datové „jezero“ v měřítku, které pojme data celé vaší organizace
  • Jednu kopii dat pro použití ve více analytických nástrojích
  • Jeden bezpečnostní model, který nativně „žije“ s daty ve OneLake (zatím předesláno, ale měl by být uveden již brzy)

OneLake má být jádrem přístupu pro další novinku. A tou je sjednocené analytické řešení, Microsoft Fabric.

Zdroj: Microsoft OneLake in Fabric, the OneDrive for data | Microsoft Fabric Blog | Microsoft Fabric

Microsoft Fabric

Microsoft Fabric spojuje osvědčené technologie Data Factory, Synapse a Power BI do jediného produktu ve formě SaaS. Znamená to, že všichni vývojáři, analytici a uživatelé ve vaší organizaci najdou vše pro svou práci a spolupráci na jednom místě. Nemusí už řešit hardware a další komponenty, které potřebují k svému životu, aby potřebné reporty fungovaly rychle a spolehlivě.

Microsoft Fabric je aktuálně ve stavu Preview. Znamená to, že vše, co umí, si můžete zatím vyzkoušet v bezplatné free verzi. Stačí se jen zaregistrovat na stránkách společnosti Microsoft a získáte trial, s nímž můžete využít jakoukoliv funkci nebo schopnost od integrace dat až po jejich modelování. Stávající zákazníci s Power BI Premium mohou Fabric jednoduše zapnout přes portál pro správu. Od července 2023 by již měl být Fabric povolen pro všechny tenanty Power BI.

Chat with your data

Integraci modelu Chat GPT od OpenAI do podnikové aplikace v Azure věnujeme samostatnou kapitolu. Přináší vám totiž jisté výhody. A i s ní vám rádi pomůžeme a poradíme.

Poskytne vám tyto benefity:

  1. Interakce s interními daty
    Tato integrace umožňuje interakci s interními daty organizace za dodržení kontrol ochrany informací. To znamená, že můžete využít svá soukromá data pro generování přizpůsobených odpovědí a komunikace.
  1. Přístup k velkým jazykovým modelům
    Služba Azure OpenAI poskytuje programovatelný přístup k velkým jazykovým modelům OpenAI. To vám umožňuje vytvářet sofistikované konverzační zážitky.
  1. Podpora pro chatové interakce
    Model GPT nyní podporuje chatové interakce, což znamená, že můžete využít tento model pro vytváření konverzačních aplikací a služeb.
  1. Integrace s dalšími službami
    Microsoft integruje modely OpenAI s příbuznými zkušenostmi napříč službou vyhledávání Bing, GitHub Copilot pro kód generovaný AI a portfoliem aplikací Microsoft 365 s Copilotem. To znamená, že můžete využít tyto modely napříč různými platformami a aplikacemi.
  1. Transformace interakce s aplikacemi
    Aplikace Chat GPT mění způsob, jakým interagujeme s aplikacemi a používáme data k odpovědi na otázky, generování obsahu a provádění nových úkolů. To znamená, že můžete využít tento model pro vytváření nových a inovativních uživatelských zážitků.
  1. Kontrola nad daty
    Uživatelé mají kontrolu nad svými daty a model Chat GPT je používán pouze pro pochopení a schopnosti rozumění. To znamená, že můžete mít jistotu, že vaše data jsou chráněna a jsou používána zodpovědně.

Pro bližší představu vám doporučujeme následující video.

To je za nás zatím vše. K těmto i dalším průběžně odkrývaným novinkám společnosti Microsoft se v našich příspěvcích rozhodně ještě vrátíme a představíme vám je blíže. Sami už rozmýšlíme jak tyto nástroje zahrnout do našich produktů. Sledujte náš blog.

Pokud vás zajímají konkrétní technologie Microsoft přímo pro potřeby vaší organizace, rádi to s vámi probereme. Pomůžeme vám vybrat, zprovoznit i spravovat nejvhodnější řešení, včetně zabezpečení a optimalizace investic. Neváhejte nás kontaktovat.

Chcete-li si novinky z Microsoft Build nastudovat hlouběji, doporučujeme vám k pročtení Microsoft Build 2023 Book of News, kde jsou i odkazy na další zdroje. Zajímavé informace vám poskytnou také videa na stránkách https://www.youtube.com/@MicrosoftDeveloper

 

Kategorie

Reference

Poptávka