Autor: Michal Princ (Consultant Business Development Konica Minolta IT Solutions Czech)

O důležitosti nastavení a bezpečnosti uživatelských účtů a hesel bylo napsáno mnoho. Nepodceňovat tuto oblast doporučuje deset z deseti IT administrátorů. Já také. Jenže opravdu zvládnete vše uhlídat? 

Vzdálená, a přesto blízká setkání s hackerem 

Tak třeba ty krásné prostorné budovy a prosklené kanceláře typu „open space“. Máte je rádi nebo dáváte přednost většímu soukromí? Jednou z oblíbených výhod je rozhled po okolí a výhled ven. A ten je zároveň i rizikem.  

Pamatujte, že stejně jako vy vidíte kolem sebe, tak mohou ostatní vidět i na vás. Když zadáváte heslo do počítače nebo telefonu, může vás hacker pozorovat dokonce i na velkou vzdálenost, například pomocí profesionálního dalekohledu s velkým přiblížením. Třeba zoom 600x vám umožní sledovat objekty ve vzdálenosti až 14 km. Takže v okně, které je od vás 200 m, můžete uvidět i blechu. 🙂 

Možná si teď říkáte, že to je situace z filmů a vám se to nemůže stát. Možná. Je ale lépe tomu předejít, než se potom litovat.  

Lidé často zadávají na veřejnosti hesla, aniž by si uvědomovali, že je někdo vidí. A vidí vás i bez dalekohledu. Co děláte na telefonu, lze sledovat na mnoha místech. Třeba v restauraci nebo ve výtahu s proskleným stropem. Nebo v MHD, jak jsem psal ve svém dřívějším článku Práce odkudkoliv? Ano, ale bezpečně. Buďte opatrní a všímejte si svého okolí. Nebojte, není to paranoia, ale způsob, jak chránit cenná data, ať už vaše nebo firemní. 

Místo hesla raději token 

Možná jsem vás trochu vylekal, ale hned to napravím. Ukážu vám, jak se lépe chránit. Jako alternativu k heslům vám doporučuji použití hardwarových tokenů. Proč? Je to jednodušší forma přihlašování a nemusíte řešit složitost, zapomínání a změny hesel a zejména pak jejich vyzrazení. Stačí token připojit k počítači a stisknout na něm tlačítko. 

Toto řešení je vhodné zejména pro lidi na klíčových pozicích ve firmě. Cena hardwarových tokenů je přijatelná (i do 1000 Kč) a dle mého názoru se vám taková investice vyplatí. 

Zabezpečení nepodceňujte, jde o vše 

Nastavení a zabezpečení účtů a hesel je jen jeden díl celé skládačky zbezpečnosti vašeho firemního prostředí. Ale velmi důležitý. Hackeři se k chráněným datům dostanou velmi často právě přes uživatele firemních zařízení a aplikací. Stačí chvilka nepozornosti.  

Vše zabezpečit, správně nastavit a uhlídat může být výzva. Rádi vám s tím pomůžeme. V Konica Minolta IT Solutions Czech se zabýváme kompletní kybernetickou ochranou firem a organizací, včetně prevence a školení vašich zaměstnanců v ostražitosti. Náš specializovaný tým Cloud & Security Consulting vám pomůže s odhalením případných hrozeb a rizik i s nastavením a zabezpečením vašeho prostředí. Kontaktujte nás. 
 
Další zdroje k tomuto tématu: 
Jak se proaktivně chránit před kyberútoky? Síla tréninku a testů. 

Představujeme nový elitní tým pro Cloud & Security Consulting 

Informační systémy – Zabezpečení s Microsoft SECURITY 

Informační systémy – Služby a poradenství k Microsoft 365 

Kategorie

Reference

Poptávka