5 pádných důvodů pro Microsoft Cloud

/

Každá firma je jedinečná. I ta vaše. Máte specifické cíle, potřeby, požadavky. A právě na nich stojí rozhodnutí, zda a do jaké míry využít prostředí cloudu. Co tedy zvažovat? Cloud, nebo on-premise? Obojí má své výhody, ale také nevýhody.

Cloudová řešení nabízejí široké možnosti využití, větší flexibilitu, škálovatelnost a v neposlední řadě úsporu nákladů na IT. Proti tomu místní řešení ve vlastní infrastruktuře vám může přinášet pocit větší kontroly nad firemními daty a zabezpečením. Cloud přitom můžete využívat zcela nebo i jen částečně. Jak se v tom zorientovat? Dnes vám chceme představit, co dokáže Microsoft Cloud.

Pro začátek si shrňme klíčové výhody, které vaše firma přechodem do cloudu získá.

1. Zásadně ušetříte investice do IT

Nejen čas jsou peníze. Vlastní hardware a infrastruktura i pracovníci pro jejich správu vás stojí mnohem více než řešení v cloudu.

Cloudové technologie vám k tomu přináší lepší provozní efektivitu, automatizaci procesů, snížení chybovosti a zvýšení produktivity. To v konečném důsledku přináší vaší firmě také řadu úspor.

Díky lepšímu škálování navíc využíváte jen ty zdroje, které zrovna potřebujete. Jednoduše přidáte nebo odeberete, co je třeba. Rychle zareagujete na změny v poptávce. Nejmodernější aplikace máte stále po ruce. Vyhnete se složité a nákladné modernizaci on-premise infrastruktury i investicím do vlastního výzkumu a vývoje.

A nakonec i zabezpečení něco stojí, zvlášť pokud je realizováno vlastními silami. Poskytovatelé cloudových služeb zodpovídají za bezpečnost hostované infrastruktury a dat. Mohou vám poskytnout pokročilé bezpečnostní funkce (jako jsou např. šifrování nebo vícefaktorové ověřování), které byste obtížně realizovali vlastními silami.

2. Změny vás nezaskočí, snadno se přizpůsobíte

Cloud vám dává schopnost rychlého a jednoduchého škálování zdrojů tak, jak zrovna potřebujete. Svůj systém si kdykoliv přizpůsobíte, ať už zažíváte obchodní růst nebo jste zrovna v období „okurkové sezóny“, kdy může poptávka po vašich službách a produktech nárazově poklesnout.

Různorodost procesů v každé firmě znamená také variabilitu datových přenosů, hodně plánování a vysokou finanční zátěž. Tyto starosti vám cloud ušetří. Například Microsoft Azure vám pomáhá spravovat aplikace i data tak, abyste měli vždy dostatek úložného prostoru. Vše máte řádně uskupeno a s možností okamžitého škálování. Běh aplikací je v tomto zcela odlišný od fungování v on-premise architektuře.

Cloud vám umožní pružnější, pohotovější a efektivnější provoz. Máte stále dostupné nejnovější aktualizace a technologie. Kdykoliv podle potřeb si měníte svůj informační systém, aplikace i počty a přístupy uživatelů. To vše bez nutnosti nákladných investic do nových verzí software nebo pořizování hardwarového vybavení.

3. K práci přistupujete flexibilněji

Cloud vám a vašim zaměstnancům poskytuje mnohem větší pracovní volnost. K systému, aplikacím a datům můžete přistupovat z libovolného místa, kdykoliv, prostřednictvím jakéhokoliv zařízení s připojením k internetu.

Bezproblémová spolupráce a spojení s kolegy je zajištěna prostřednictvím komunikačních nástrojů, videokonferencí a chatů. Problém v dnešní době nepředstavuje ani kvalitní zabezpečení a správa zařízení na dálku. Navíc můžete uspořit i náklady na zařizování a vybavení kanceláří, pokud máte pracovníky mimo sídlo či pobočky firmy.  V konečném důsledku cloud také může přinášet vyšší zaměstnaneckou spokojenost, protože díky širším pracovním možnostem mohou lidé snáze vyvažovat svou práci a osobní život.

4. Máte firmu s nejvyšší možnou úrovní zabezpečení a ochrany

Poskytovatelé cloudu nabízí vysokou úroveň zabezpečení a společnost Microsoft je v této oblasti na nejvyšších příčkách. Maximální zabezpečení poskytují vyspělé technologie, přísné dodržování předpisů a specializované bezpečnostní týmy zkušených IT profesionálů.

I kdybyste měli vlastní silný bezpečnostní tým, je komplikované denně vyhodnocovat všechna rizika a firmu ochránit. Poskytovatelé cloudu disponují daty a analýzami v celém svém ekosystému a využívají je k ochraně svých zákazníků. Všechny nově vzniklé hrozby nebo sofistikovanější útoky jsou tak snáze identifikovatelné. Ve vlastní infrastruktuře jsou vaše možnosti předvídání útoků a ochrany dat mnohem omezenější.

Cloud je v této oblasti flexibilnější. Poskytuje vyspělé nástroje pro správu koncových zařízení a přístupů uživatelů na základě identit, jejich pracovních pozic a potřeb.  Spolehlivou ochranu dat vám dále zajišťují také automatické aktualizace aplikací a operačních systémů. K dispozici máte pokročilé funkce pro včasnou detekci útoků a ochranu před napadením. Pracujete v prostředí, které vám umožňuje snadnou a přehlednou správu i nastavení všech bezpečnostních zásad a pravidel.

Více k tématu zabezpečení v cloudu se dozvíte v článku Na pomoc před kybernetickým útokem přivolejte Microsoft Security.

Nebo se podívejte na záznam tematického webináře Chraňte svou firmu s Microsoft Security. Uvidíte, jak na moderní správu zařízení, ochranu identit a dat za pomoci technologií Microsoft.

5. Získáváte klid i v krizových situacích

Prostředí cloudu je vaší silnou stránkou i v případě mimořádných událostí. Cloud je zásadní výhodou v rámci strategického plánování Business Continuity a Disaster Recovery. Brzké zajištění provozuschopnosti firmy a obnova dat v kritických situacích mohou být pro firmy otázkou přežití. Se zotavením vaší společnosti po útoku či havárii vám dokáže významně pomoci řešení Microsoft Azure. Kromě zálohování a obnovy dat dává i možnost připravit si pohotovostní náhradu za vaši kritickou infrastrukturu.

V této souvislosti jsme služby zabezpečení od společnosti Microsoft  – Disaster and Site recovery – blíže představili na naší Akademii Microsoft Azure. Podívat se můžete i na souhrn dalších důležitých oblastí Microsoft Azure, různé scénáře a výzvy, které cloudová infrastruktura přináší. Všechna témata Akademie Microsoft Azure jsou vám k dispozici zde.

Jak na plánování obnovy provozu firmy po havárii či útoku přibližujeme v článku Den poté. S obnovou dat pomůže Microsoft Azure Disaster Recovery.

Jak je to s cloudem ve vaší firmě?

Možná již cloud využíváte, ale zatím částečně. Možná do budoucna přejdete do cloudu více. Možná cloudová řešení zatím stojí mimo vás a teprve nad tím vším uvažujete. Z vlastních zkušeností a konzultací s našimi zákazníky potvrzujeme, že rozhodování o přechodu do cloudu může být složitější. Vše záleží na tom, v jaké situaci se zrovna vaše firma nachází. Pomůžeme vám s identifikací hlavních cílů a s výběrem té nejlepší cesty k jejich naplnění. Kontaktujte nás.

Vyjmenovali jsme jen 5 hlavních výhod cloudu. Existuje však řada dalších, neméně důležitých. Jsou to například posílení v oblastech inovací, spolupráce, produktivity. Ve prospěch cloudu hovoří také schopnost rychlého nasazení potřebných aplikací a funkcionalit, jejich okamžité využívání a přizpůsobení každé situaci na trhu. Zásadní výhodou je rovněž globální pokrytí a přizpůsobení se podmínkám v zemích po celém světě. V neposlední řadě je cloud také ekologicky udržitelnější než tradiční cloudová infrastruktura. Všechny tyto další argumenty blíže vysvětlíme v dalším připravovaném článku. Sledujte naše novinky.

Kategorie

Reference

Poptávka