Potenciál AI je enormní a pro výrobní firmy to platí dvojnásob, přesto se lidé změnám a inovacím často brání. To bylo téma rozhovoru, který pro Svět Průmyslu poskytl Jaromír Šponar (Partnership Strategy & Business Development Manager, Konica Minolta Business Solutions Europe). A že skutečně ví, o čem mluví. Má za sebou již více než 15 let zkušeností v IT a technologiích a je sedminásobným držitelem ocenění Microsoft Most Valuable Professional.

Přinášíme vám stručné shrnutí, celý rozhovor si pak můžete přečíst v dokumentu na konci článku nebo online na stránkách časopisu Svět Průmyslu.

AI posouvá hranice, rozšiřuje možnosti

Ačkoliv AI přináší dramatické změny a transformuje celé průmyslové odvětví, jedna věc zůstává jistá – lidská tvořivost a inovativnost jsou a zůstanou nenahraditelnými. Trh práce se s příchodem umělé inteligence významně proměňuje, AI zastane rutinní činnosti a převezme nudné opakující se úkoly. 

AI je dnes často vnímána jako hrozba pro tradiční pracovní místa, stále více se ale ukazuje, že bude hrát klíčovou roli v transformaci pracovního trhu a vytváření nových nových příležitostí. 

Hnací motor změn pro výrobu, údržbu a služby

Schopnosti AI v oblasti automatizace procesů pro efektivnější provoz a zvýšení produktivity se stále více budou uplatňovat v mnoha průmyslových odvětvích. Zároveň ale bude nutná rekvalifikace pracovních sil, adaptace na změny.

Tady je zapotřebí rozdělit dvě hlavní role – pro pracovníky ve výrobě a pro tzv. „bílé límečky“ v prostředí Back Office. Zaměstnanci výrobních linek jsou k zavádění AI otevřenější. Jejich role je hůře nahraditelná. Ztráty práce se obávají více lidé pracující v kancelářích.

„Ve výrobních procesech se umělá inteligence uplatňuje například prostřednictvím zařízení jako Microsoft Hololens 2 (brýle pro rozšířenou realitu). Pracovníci mohou s pomocí tohoto zařízení komunikovat s Microsoft Copilotem, který dokáže identifikovat součástky nebo předměty v prostoru. To umožňuje zaměstnancům klást otázky týkající se výroby, údržby nebo historie výměny dílů. Například se mohou zeptat, kdy byl daný díl vyroben, kdy byl vyměněn nebo kdo prováděl údržbu. Potenciál využití těchto technologií ve výrobě je obrovský. Přestože i ve světě bílých límečků mohou AI nástroje výrazně zlepšit efektivitu, zde se setkáváme s větším odporem vůči změnám.“ Jaromír Šponar, Konica Minolta

Lidská tvořivost zůstane nenahraditelná

Navzdory pokroku AI zůstává lidská kreativita pro její využití klíčovou. AI je vynikajícím nástrojem pro podporu našich schopností, ale nedokáže plně nahradit intuici, empatii a schopnost člověka utvářet zcela nové myšlenky. Budoucnost tedy nepatří čistě strojům, ale spíše spolupráci mezi lidmi a AI, kde každý přináší své unikátní schopnosti.

Jak tedy využijí AI například lidé pracující právě v oblasti Back Office, kteří se jejího nástupu nejvíce obávají? Výzkum společnosti Microsoft a LinkedIn ukázal, že zaměstnanci tráví příliš mnoho času na poradách a zpracováním e-mailů. Umělá inteligence má potenciál převzít tyto rutinní administrativní úkoly, jako je zpracovávání e-mailů, generování zápisů z porad či sledování úkolů. Tím zaměstnancům uvolní čas na důležitější a kreativnější činnosti.

Další zajímavá témata a otázky týkající se AI a jejího zavádění ve firmách

V rozhovoru se dozvíte i další důležité informace, jako jsou například náklady spojené s implementací AI ve srovnání s náklady na nového zaměstnance. Nebo proč je nutný lidský dohled nad výstupy AI. Plné využití potenciálu AI má ale také své překážky, jako jsou například pomalý nástup digitální transformace, a to i v nejvyspělejších ekonomikách.

Výzvy a příležitosti pro budoucnost

Výzvy spojené s implementací AI se týkají zejména oblasti etiky a ochrany soukromí. Odborníci varovali před možnými riziky, která mohou vzniknout, pokud nebude AI správně regulována. Zároveň ale vyjádřili optimismus, že s odpovědným přístupem může AI přinést významné výhody pro společnost, zejména v oblastech jako je zdravotnictví, vzdělávání nebo udržitelný rozvoj.

AI nepochybně mění a bude měnit způsob, jakým pracujeme a žijeme. Klíčovým faktorem zůstane lidský přístup, tvořivost a schopnost inovovat. I když se odhaduje, že až 90 procent obsahu bude v budoucnu tvořeno AI, práce člověka si zachová svou jedinečnou hodnotu a exkluzivitu. Organizace i jednotlivci, kteří budou schopni využít AI jako nástroj pro rozvoj a zlepšování, získají obrovskou výhodu na měnícím se trhu.

Připravte se i vy na všechny změny s AI nyní i v budoucnu. Přečtěte si celý rozhovor, který je zdrojem nejen důležitých informací, ale inspirací zároveň.

Online článek ve Světě průmyslu (publikováno 3. 9. 2024)
Umělá inteligence dramaticky promění trh práce, ale lidská tvořivost zůstane nenahraditelná – svetprumyslu.cz

Tištěná verze Článek Svět Průmyslu 04_2024 Rozhovor s Jaromírem Šponarem

Kategorie

Reference

Poptávka