K čemu slouží v ERP varianty výrobku

/

Při práci v podnikovém systému a plánování výroby určitého výrobku je v některých případech výhodné používat varianty produktů podle charakteru zboží nebo výrobků. Obvykle se využívají pro zboží či výrobky, které se liší některými vlastnostmi, ačkoli se pořád jedná o stejný produkt. 

Pro tyto případy systém zavádí pojmy základní produkt a varianty produktů 

Pro základní produkty se vytváří varianty produktů, které jsou evidovány pod stejným číslem produktu, ale následně se odlišují variantou (vlastnost typu je např. velikost, barva a případně jejich kombinace). 

Systém v základní konfiguraci obsahuje následující možnosti tvorby variant. Tyto produktové dimenze lze mezi sebou kombinovat, případně doplnit další. Systém také dovoluje správci systému provést přejmenování dimenze (např. místo Styl používat název Výkres). 

  • Konfigurace 
  • Barva 
  • Velikost 
  • Styl 
  • Verze 

 

Pro konkrétní společnost/právnickou osobu lze uvolnit pouze varianty v této organizaci obchodované.

FO_varianty_01

Konfigurace založené na předdefinovaných variantách 

Systém nabízí možnost použití předdefinovaných variant, kdy si uživatel vybírá z existujících možností, které jsou tvořeny kombinacemi jednotlivých použitých dimenzí (např. velikost a barva). 

 

Konfigurace založené na dimenzích 

Tento postup lze použít pro výrobky, které upraví kusovníky nebo postupy dle definovaných konfiguračních pravidel a postupů. Např. pokud uživatel zadá prodej zeleného stolu, systém do kusovníku automaticky vloží desku stolu v zelené barvě. 

FO_varianty_02

Konfigurace založené na omezeních 

Pro složitější výrobky, které mohou mít různé vlastnosti dle požadavku zákazníka, lze vytvářet složitější modely, tzv. konfigurace založené na omezení. Po zadání požadovaných vlastností do systému se vygeneruje nová varianta včetně automatické tvorby výrobního postupu, kusovníku. Dále systém při vytvoření varianty umožní také vypočet ceny varianty nebo plánovaného termínu dodání. 

FO_varianty_03

 


Přemýšlíte o implementaci moderního ERP systému ve své společnosti a chcete se dozvědět o řešení Microsoft Dynamics 365 Finance & Operations více? Stačí kliknout na tlačítko „Mám zájem“ vpravo dole a naši konzultanti vám rádi vše vysvětlí.


Libor Štejdýř, Solution Architect

Konica Minolta IT Solutions Czech
kmits.cz/li

Kategorie

Reference

Poptávka